Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vystavování pracovní neschopnosti od 1.1.2008

18. 12. 2007

Stále přetrvává dlouhodobý problém, kdy někteří ošetřující lékaři (zejména odborníci, problémy jsou s ambulancemi nemocnic) sice při vyšetření zjistí, že stav pacienta je takový, že nemůže vykonávat své povolání, ale svou povinnost – vystavení potvrzení pracovní neschopnosti již nesplní. Řeší věc tak, že odešle pro vystavení potvrzení pracovní neschopnosti k praktickému lékaři.

Samozřejmě jde o porušení právních povinností, protože povinnost vystavení potvrzení o pracovní neschopnosti je povinností každého ošetřujícího lékaře, který vyšetřením zjistí, že pacientovi jeho zdravotní stav pro nemoc nebo úraz nedovoluje vykonávat dosavadní zaměstnání nebo dosavadní samostatnou výdělečnou činnost. Výjimkou jsou pouze lékaři záchranné služby a pohotovosti.

Tato skutečnost je nesporná, vyplývá z právních předpisů, byla opakovaně potvrzena ze strany České správy sociálního zabezpečení, zdravotních pojišťoven a dalších institucí.

Doposud bylo efektem výše uvedeného chování „pouze“ nadměrné zatěžování praktických lékařů administrativou, a „pouze“ zbytečné prohánění pacientů a ztráta jejich času (odhlížím od faktu, že z hlediska léčby pacienta a vzniku možných komplikací není cesta a čas strávený v čekárně praktického lékaře spolu s dalšími pacienty - "ideální" např. v chřipkové epidemii - vhodným řešením).

Vyskytují se i případy (a nikoli zřídka), nad kterými již zůstává rozum stát zcela – např., když dojde k zasádrování zlomeniny a pacient je hnán k praktickému lékaři pouze pro vystavení pracovní neschopnosti (zatím jsem se setkal s nejdelší vzdáleností přes 40 kilometrů !!), obdobně závažné úrazy oka atd.atd.

Přitom praktický lékař nemůže „pouze“ vystavit potvrzení pracovní neschopnosti, ale musí skutečně vyšetřením zjistit, že důvod k pracovní neschopnosti je dán (nese za toto vystavení plnou právní odpovědnost se všemi důsledky).

V roce 2008 by měl v takovýchto případech navíc pacient ještě zaplatit, za zcela zbytečné vyšetření spojené s vystavením potvrzení pracovní neschopnosti u praktického lékaře regulační poplatek 30,-Kč.

Tento postup je nejen nekolegiální a zatěžující pacienta (časově, od 1.1.2008 i finančně, z důvodu zavedení regulačních poplatků), ale i protiprávní.

Povinností každého ošetřujícího lékaře je vystavit potvrzení o pracovní neschopnosti, jestliže je při vyšetření zjištěno, že stav pacienta je takový, že nemůže vykonávat své povolání. Tato skutečnost je nesporná, vyplývá z právních předpisů (vyhl.č.31/1993 Sb.), byla opakovaně potvrzena ze strany České správy sociálního zabezpečení, zdravotních pojišťoven a dalších institucí. Vystavení potvrzení pracovní neschopnosti je pak součástí výkonu klinického vyšetření dle vyhlášky č.134/1998 Sb.

 


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář